О нама

Установа за спорт СЦ „АДА” Ћуприја

39457218Иако ове године Установа за спорт СЦ ,,АДА“ прославља јубилеј -30 година од оснивања – историја организованог развоја спорта и физичке културе у малом питомом граду на обали Велике Мораве почиње доста раније, почетком 20.века, када је 1937. године изграђен у моравском стилу јединствен архитектонски објекат тога времена, Соколски дом. Дом српских соколова, као културно-историјски споменик под заштитом државе, базени СЛАВИЈА, Стрелиште и Хала спортова ,,АДА“ – и дан данас својом лепотом пркосе времену, гордо се шепуре испод крила Установе за спорт СЦ ,,АДА“ и свакога дана срећно осмехују спортским активностима својих суграђана.


Хала спортова ,,АДА“

Хала спортова ,,АДА“ је изграђена 1986. године, која својом монументалном и функционалном лепотом пркоси времену, иако је два пута обнављана од оштећења 1999. и 2006. године, бомбардовања и експлозије војног складишта у Параћину.

Унутрашња планска архитектура пружа услове за несметано извођење наставе физичког васпитања основних и средњих школа, рад спортских клубова, рекреативцима и других културно-забавних манифестација.

Капацитет овог спортског објекта износи 1.800 места за седење.


Соколски дом

IMG_20160318_113519Прве идеје за изградњу Соколског дома потичу из 1926. године. Плац за изградњу купљен је 1930. године у улици Краља Александра у центру Ћуприје али због политичких и материјалних прилика у земљи и у граду почетак изградње померао се за нека боља времена.
Коначна одлука донета је 1936. године да изградња почне марта марта наредне, године, када је Грађевински одбор у који су изабране најугледније личности града и соколског друштва, под председништвом Драгослава Јанковића, одлучио да копање темеља почне 22. марта 1937. године. Поводом ударања камена темељца соколском дому, пропагандни одбор за подизање соколског дома у Ћуприји ( чланови председник ћупријске општине и 54 угледна ћупријска грађанина), прокламовало је следећи проглас : “За владе Њ. В. Краља Петра другог Карађорђевића и у време Патријарха српског Варнаве и Епископа Светосавског Браничевске епархије др. Вениамина, положи се темељ соколском дому Блаженопочившег Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља у Ћуприји, који се диже добровољним прилозима родољуба вароши Ћуприје.Освећење извршише Архијерејски Намесник раванички Ставрофор г. Периша Ерић, и Архимандрит Манастира Раваница са свештенством ћупријских парохија 15/28 марта 1937. године”.
Изградња дома трајала је више од 2,5 године. Прве вежбаче у новосаграђеном дому вежбаоница је примила 15.новембра 1939. године, а свечано отварање соколског дома обављено је 1. децембра на Дан уједињења који је слављен као државни празник и празник соколске организације а за време окупације окупатор је дом користио за болницу и друге потребе немачке војске. Најупорнији вежбачи – соколци, благовремено су пре уласка Немаца пребацили справе на плац соколца Милана Пешића и у летњем периоду тамо вежбали.
У ослобођеној Ћуприји 20. октобра 1944. године у соколском дому одржава се велики Народни збор на коме је формиран први Народноослободилачки одбор за Ћуприју. У дом се усељава омладинска организација Уједињени савез антифашистичке омладине Србије, отвара се библиотека и читаоница, набавља се радио пријемник са звучницима, шах сала и остало што је занимало омладину. Зграда је имала домара, а објекат добија назив “Омладински дом”.
Касније се оснива у Ћуприји Фискултурно друштво “Морава” које преузима омладински дом за своје спортске секције и активности. Дому се мења име у “Фискултурни дом”, који користе све секције при фискултурном друштву, као и бројна удружења из Ћуприје. Оснивањем Друштва за телесно васпитање “Партизан”, марта 1952. године објекат је преименован у Дом “Партизан”, све до 30. новембра 2001. године када му се на иницијативу одборника у СО Ћуприја Перић Миливоја враћа првобитни назив “Соколски дом”.

Осим спортске сале Соколски дом поседује и отворене спортске терене за кошарку, рукомет и тенис, са капацитетом трибина за гледаоце од 800 места за седење.


Базени „Славија“

Спортски комплекс ,,СЛАВИЈА“ почео је са радом 1953. године и у то време – са великим базеном олимпијских димензија, малим дечјим базеном, скакаоницом и осталом пратећом спортском инфраструктуром – у послератном периоду био у групи од 4 најбољих спортских објеката у бившој Југославији.

6Све до затварања, 1975. године, на базенима су тренирали пливачки и ватерполо клубови који су из својих редова изнедрили бројне државне репрезентативце.

Након 18 година паузе, уследило је реновирање и пуштање у рад 1993.године, али због техничких недостатака поново је затворен 1998. године.

У Ћуприји, граду са богатом спортском традицијом, дуго је тињала жеља да се сто пре врати стари сјај Славије, дела града који је увек био симбол ватерпола и пливања – па је 2014. године поново отворен спортски комплекс СЛАВИЈА, али сада са реконсруисаним објектима који испуњавају све стандарде у погледу безбедности спортиста и осталих корисника.

Основана је школа пливања за најмлађе, ватерполо и пливачки клубови и њихови срећни осмеси најављују враћање старе славе Базена СЛАВИЈА – као Организационе јединице у саставу Установе за спорт СЦ ,,АДА“ Ћуприја.


Тениски терени СЛАВИЈА

1972426_1695222084025156_6630555525895434632_nУ оквиру спортског комплекса ,,Базени СЛАВИЈА“, 1994.године, изграђени си су 4 тениска терена са земљаном подлогом који из техничких разлога, 1999. године, престају са радом.

Након 10 година, 2009. године, извршена је комплетна ревитализација поменутих тениских терена који пружају услге тениским клубовима и рекреативцима у оквиру Организационе јединице ,,Базени СЛАВИЈА са тениским теренима“.


Стрелиште

IMG_20160322_185457 (1)Затворено стрелиште за мали калибар и ваздушну пушку са 24 места отворено је 1974 године.Објекат са 16 места и свим пратећим просторијама за ваздушну пушку направљен је 1992 године.